Johtamiskoulutus

Muista nämä 4 asiaa valitessasi MBA

Julkaistu 02.03.2017

Moni meistä miettii MBA tai EMBA-tutkinnon hankkimista osana omaa urakehitystä ja johtamisosaamisensa kehittämistä. Päätös MBA-ohjelmaan lähtemisestä on kuitenkin iso. Ohjelmat vaativat ison investoinnin sekä taloudellisesti että ajankäytöllisesti.

Siksi ohjelmaa valitessa kannattaa muistaa muutama nyrkkisääntö.

1. Tarkista opettajat

Ohjelman laadun takaa parhaiten asiantunteva ja aikaansa vähän edellä oleva opettajakunta. Paras pedagogi on asiantuntija, joka tuntee akateemisen liikkeenjohdon tutkimusmaailman, mutta tietää myös miten asioita käytännössä johdetaan organisaatioissa. Kansainväliset yhteistyökumppaniyliopistot kannattaa katsoa tarkkaan.

Professorit ja muut kouluttajat eivät ainoastaan tunne teorioita, vaan myös niiden soveltamisen käytäntöön: missä teoria toimii, missä ei toimi – ja ennen kaikkea miksi. Kukin johtamisteoria on oikeastaan alustus kouluttajan omakohtaisille kokemuksille sen hyödyntämisestä, jota erilaisten esimerkkien ja keissien avulla avataan kuulijalle. Tämä auttaa suhteuttamaan teoriat oikein ja tekee niistä arkijärkisiä.

2. Kysy referenssejä ohjelman käyneiltä

MBA-ohjelmista valmistuneilta kannattaa kysyä, mikä ohjelmassa toimi ja mikä ei, millaisia opettajat olivat ja miten opinnot pystyi lomittamaan työn ja perheen kanssa yhteen.

Vastauksia tulkitessa kannattaa muistaa, että harva puhuu kovin kriittisesti koulutuksesta, josta on maksanut paljon.

3. Päätä kenen kanssa haluat verkostoitua

Vaikka MBA-ohjelmaan ei yleensä lähdetä verkostoitumisen takia, on se usein yksi suurimmista todetuista hyödyistä valmistuneiden osalta. Ohjelman pääsyvaatimuksista näkee, minkälaista koulutusta ja kokemusta kouluttaja vaatii. Kouluttajien infotilaisuuksissa pääsee kyselemään lisää. Ulkomaalaiset opiskelijatoverit tuovat kansainvälisyyttä. Kiinteä opiskeluryhmä kantaa opiskelijan vaikeiden kohtien yli: auttaa ja kannustaa. Siten syntyvät suhteet, joiden perusteella voit vuosikymmentenkin kuluttua soittaa toiselle puolelle maailmaa ja vaihtaa näkemyksiä.

4. Mieti, miten pystyt johtamaan omaa aikaasi ja elämää

Ennen ohjelman valitsemista kannattaa katsoa, miten joustava ohjelma suorittaminen on. Perinteinen MBA-ohjelma vaatii kokopäiväistä sitoutumista, mikä on yhä useammalle mahdoton vaihtoehto. Siksi modulaariset EMBA-malliset ohjelmat, jotka voidaan suorittaa työn ohessa ovat yhä suositumpia. Modulaarinen rakenne, jossa voi usein valita sekä aloitusajan että suorittaa opintonsa omaan tahtiin, on monelle ainoa vaihtoehto. Tosin verkostoitumisen näkökulmasta perinteisempi ’kaikki opiskelevat samaan tahtiin’ lähestymistapa on edelleen hyvin suosittu.

MBA-ohjelmien laatustandardeina käytetään akkreditointeja. Kolme tunnetuinta akkreditointeja myöntävää organisaatiota ovat AMBA (Association of MBAs), EQUIS (European Quality Improvement System) ja AACSB (The Association to Advance Collegiate Schools of Business). Käytännössä heidän myöntämä akkreditointi tarkoittaa sitä että MBA-ohjelma noudattaa laatustandardeja. Kuten kaikki laatustandardit akkreditointi tuo ohjelman rakenteeseen paljon pakollisia elementtejä ja jäykkyyttä. Siksi kannattaa miettiä tarkkaan, miten paljon niille laittaa painoarvoa omassa valinnassaan.

EMBA – Leadership Evolution -program NEW!

Tervetuloa tutustumaan uuteen EMBA ohjelmaan!
7.3.2017 15.30 – 17.00, Tammasaarenkatu 5, Helsinki. Tilaisuus on maksuton.

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

26.02.2024

Keskustelukulttuurin johtaminen

Webinaaritallenne, jossa kouluttajamme Minja Wahlsten ja Tauno Taajamaa keskustelevat terveen keskustelukulttuurin rakentumisesta. Samanmielisyys supistaa perspektiiviä ja aiheuttaa näköalattomuutta, mutta miten…

Lue lisää

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.