Onko organisaatiollasi tulevaisuudessa tarvittava osaaminen?

Julkaistu 18.12.2017

Organisaatiollasi tai tiimilläsi on kunnianhimoinen visio ja olette luoneet toimivan strategian. Miten varmistat, että teillä on vision toteutumiseen vaadittavat kompetenssit – eli tiedot, taidot, asenteet?

Tätä kysymystä pohtii moni johtaja, HR-ammattilainen ja tiimin esimies. Henkilöstön rekrytointivaiheessa kompetenssit nousevat merkityksellisiksi ja ne huomioidaan hyvin. Nopeasti muuttuvassa maailmassa osaamistarpeet kuitenkin muuttuvat koko ajan. Mistä tietää, ovatko oman organisaation tai tiimin kompetenssit osuvia myös tulevaisuudessa? 

Asiaa voi selvitellä esimerkiksi seuraavan kolmen askeleen avulla:

  1. Lähtökohdaksi kannattaa ottaa visio: minkälainen on toivottu tulevaisuutemme? Mitkä tehtävät / roolit nousevat tulevaisuudessa keskeisimmiksi?
  2. Seuraava askel selvittää, minkälaiset kompetenssit mahdollistavat tulevaisuuden tehtävissä menestymisen: Mitä tietoa, taitoja, asenteita tarvitaan, jotta tulevaisuuden työtehtävissä voi menestyä?
  3. Tämän jälkeen on aika arvioida edellisen vaiheen tuloksena syntyneitä kompetensseja itsearvioina, esimiesarvioina, kollegoiden arvioimana – tai vaikka 360-tyyppisesti. Tehtäväkohtaisten kompetenssien lisäksi voi selvittää henkilöstön yleisiä tulevaisuuden työelämän taitoja – esimerkiksi taitoja, joiden merkityksen World Economic Forum esittää nousevan kriittiseksi menestystekijäksi tulevaisuudessa. Tämän kaltaisia taitoja ovat esimerkiksi kompleksinen ongelmanratkaisukyky, luovuus, kriittinen ajattelu ja tunneäly. Menetelmänä arvioinnissa toimii hyvin esimerkiksi Management Institute of Finlandin kehittämä Competence Compass®. 

Organisaation, tiimin tai yksittäisten työntekijöiden kompetensseja arvioidessa on tärkeää luoda ehdottoman luottamuksellinen ja turvallinen ilmapiiri  – kompetenssikartoituksen tarkoituksena ei ole osoittaa puutteita vaan innostaa ja kannustaa elinikäiseen, jatkuvaan oppimiseen. Se voi parhaimmillaan osoittaa vahvuuksia sekä motivoida kehittämään osaamista, joka hyödyttää sekä yksilöä että koko organisaatiota.

Jos tulevaisuuden osaamisen varmistaminen on omassa tiimissäsi tai organisaatiossasi ajankohtaista – tai haluat miettiä, miten voit itse varautua tulevaisuuden työelämään – tule mukaan ilmaiseen aamukahvitilaisuuteemme pohtimaan aihetta eteenpäin. Aamukahvitilaisuudessa pohdimme yhdessä sitä, mitä kompetensseja tulevaisuuden työssä tarvitaan. Lisäksi esittelemme uuden kompetenssien kartoittamiseen kehitetyn tuotteemme, Competence Compass®’in. 

Ilmoittaudu mukaan ja jaa kutsua verkostollesikin. Paikkoja on rajoitettu määrä, joten kannattaa olla nopea!

https://mif.fi/koulutukset/advisory-team-aamukahvitilaisuus-tulevaisuuden-tyoelamataidot/

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.