Pysyvästi parempaa vanhustenhoitoa

Julkaistu 28.09.2017
Pysyvästi parempaa vanhustenhoitoa

“Osana palvelu-uudistusta vanhukset voivat nyt ohjatusti kuntoutua kotona. Tavoitteet ovat arkisia asioita. Halutaan vaikka kohottaa fyysistä kuntoa niin, että päästään itse hakemaan kirjeet postilaatikolta”, kertoo kehityshankkeen vetäjä Tanja Sillanpää. Hän työskentelee palveluohjauksen ja kotihoidon parissa Janakkalan kunnan ikääntyneiden palveluissa.

Vanhusten kotihoitoon liittyvä palvelu-uudistus syntyi osana Tanja Sillanpään MIF Sote Lean Master -kurssin lopputyötä. Ikääntyneiden kuntoutuksen kehittämistyössä oltiin havaittu väliinputoajien ryhmä kunnan ikääntyneiden parissa. Yhtäällä olivat aktiiviset vanhukset, jotka ovat oma-aloitteisia, osallistuvat järjestettyyn toimintaan ja voivat fyysisesti ihan hyvin. Toisaalla taas olivat ne vanhukset, joiden toimintakyky on huomattavasti heikentynyt ja he ovat raskaiden palveluiden piirissä. Sillanpään visioima palvelu-uudistus puolestaan on ensisijaisesti suunnattu sellaisille ikääntyneille ihmisille, joiden toimintakyky on tilapäisesti heikentynyt, esimerkiksi kaatumisen tai sairastumisen seurauksena.

“Tavoite on yksinkertainen: viivästyttää asiakkaiden palveluihin ohjautumista. Asiakkaamme eli ikäihmiset huomaavat kotikuntoutusjakson aikana, kuinka omalla toiminnalla voi vaikuttaa hyvinvointiin ja jaksamiseen”, Sillanpää toteaa. Asiakkaat puolestaan iloitsevat, kun pystyvät jälleen omatoimisesti vaikka käymään kaupassa tai laittamaan ruokaa.

“Näin päivittäisessä työssäni, että ihan pienillä asioilla voitaisiin vaikuttaa siihen, ettei tämäkään ikääntyvä ihminen tarvitsisi näitä raskaita palveluita. Se oli vahva motivaattori lopputyön taustalla”, Sillanpää kommentoi. Nyt kotikuntoutuksen kehittäminen on otettu pysyväksi osaksi Janakkalan ikääntyneiden palveluita.

Lean-ajattelussa karsitaan turhat pois

MIF Sote Lean Master -koulutuksesta Tanja Sillanpää arvioi saaneensa erityisen hyvät eväät hukkien tarkasteluun. Lean-ajattelussa pyritään keskittymään olennaiseen ja vähentämään turhia työvaiheita, joita terveydenhoidossa esimerkiksi ovat ylimääräiset välikädet läheteketjussa. Tärkeää koulutuksen onnistumisen kannalta olivat mukaansatempaavat vetäjät, jotka tartuttivat Sillanpäälle innostusta omaa hanketta kohtaan jokaisen lähiopetuspäivän jälkeen.

“Palkitsevinta on ollut huomata, miten hyvin asiakkaat ovat ottaneet vastaan uudistuneen kotikuntoutuksen. He näkevät hyödyt nopeasti omassa arjessaan”, Sillanpää iloitsee. Myös työyhteisössä hanke on kirvoittanut hyvää palautetta. Kotihoitoon liittyvä kuntoutusideologia on levinnyt yhteisössä hyvin, mikä heijastuu hitaasti myös asiakkaiden maailmankatsomukseen.

“Suomessa ehkä ikäihmisillä on usein sellainen mielentila että “minä saan hoitoa, minua hoidetaan”, ja se oma aktiivisuus unohdetaan. Ajatusmaailman muuttaminen ei ole helppoa, mutta tämä prosessi on siihen hyvä askel”, Sillanpää summaa.

 

MIFin Sote Lean Master -ohjelma antaa uutta näkökulmaa toiminnan kehittämiseen ja opettaa soveltamaan kehittämisessä tarvittavia menetelmiä ja työkaluja. Kehitysohjelma soveltuu yksityisen ja julkisen puolen sote-organisaatioissa työskenteleville. Erittäin suositussa Sote Lean Master -ohjelmassa on tällä hetkellä yli 300 osallistujaa ympäri Suomen. Katso lisätiedot ja tulevat kurssiajat ja -paikkakunnat >>

Teksti: Adèle Couavoux
Photo by Alex Harvey on Unsplash

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.