Referenssi

Kainuulainen huipputeknologia käy kaupaksi maailmalla, Sunit Oy

Sunit logo

Kajaanilainen ajoneuvojen tietojärjestelmiä valmistava perheyritys Sunit Oy on ollut alusta asti kannattava.

Yritys on ollut kahdesti mukana Kainuun ELY-keskuksen ja MIFin (entisen Fintran) järjestämässä kansainvälistymisohjelmassa. Koulutus oli hyödyllinen, vaikka liikevaihdosta jo 2/3 tulee kansainvälisiltä markkinoilta.

Suutarin perheen Sunit Oy:n pääkonttori ja tuotantotilat ovat Kajaanissa, noin kymmenen kilometrin päässä lapsuudenkodista. Metsien keskellä, Sotkamon Kontinjoella kuusilapsisessa perheessä kasvaneista Suutarin veljeksistä tuli it-ammattilaisia. Kotoa saaduista metsäopeista oli hyötyä yrittäjyydessä. Eero Suutari puhuu yhä lämpimästi suomalaisten metsurien osaamisesta ja metsurin työn arvostuksesta.

Sunitin taustalta löytyy yritys nimeltä Kajaanin Automatiikka Oy, jonka insinöörit Harri ja Eero Suutari perustivat vuonna 1982. Yritys alkoi suunnitella ja valmistaa metsätyökoneiden automatiikkaa, joka katkoo tukin määrämittaiseksi.

Yli 20 vuotta ajoneuvojen tietotekniikkaa

Kajaanin Automatiikka Oy sai asiakkaiksi metsäkonevalmistajia. Metsäkoneiden automatiikkaa jalostettiin eteenpäin: kun puu saatiin poikki juuri oikeasta kohdasta, jalostusaste parani ja metsäyhtiö pärjäsi.

Yrityskumppanit löytyivät veljistä, jotka olivat myös olleet Kajaani Automatiikka Oy:n ja Ponsse Oy:n palveluksessa. Sunit Oy alkoi suunnitella tietojärjestelmiä metsäkoneisiin, joissa logistiikkaa oli jo kehitetty pitkälle. Mallia sovellettiin sittemmin myös öljy-, kaasu- ja jätekuljetusten sekä hälytysajoneuvojen järjestelmiin. Nykyisin Sunit tunnetaan avoimiin käyttöjärjestelmiin pohjautuvien ajoneuvotietokoneiden valmistajana ja palveluntarjoajana.

Pienten resurssien taitavaa käyttöä

Sunitin ideana on päästä osaksi asiakasyritysten tuotekehitystä ja osaltaan parantaa asiakkaan tuottavuutta.

Liiketoimintasuunnitelma oli menestysresepti. Sitä on vuosien mittaan tarvinnut vain hiukan tarkentaa. Yritys oli kannattava jo ensimmäisenä vuonna, ja liikevaihto on kasvanut vuodesta toiseen.

– Täytyy vain olla tarpeeksi tahtoa, niin asiat toteutuvat, Eero Suutari sanoo.

Kainuun Kansainvälistymisohjelmaan osallistumisen kimmokkeena oli tavoite toteuttaa myös kansainvälinen kasvu kannattavasti. Ohjelman aikana kirkastui oikein toden teolla se, miten se käytännössä tehdään. Liikevaihdon suuruus ei ole tärkeää – kannattavuus ja tulos ovat, toteaa Sunitin hallituksen jäsen Hannu Suutari painokkaasti.

– Kyselyjähän tulee kaiken aikaa: niin uusista kohdemaista kuin teknologisista sovelluksista. Myynti mielellään ottaa kaikki kaupat. Kannattavaa se on kuitenkin vain siinä tapauksessa, että yrityksen resurssit ovat oikeassa suhteessa työmäärään ja pitkän aikavälin näkymiin. Paljonko muutostyöt ja/tai lokalisointitarpeet kustantavat; riittävätkö resurssit myös huollon ja ylläpidon organisointiin: onko siis asiakasryhmään tai kohdemaahan tarttuminen pitkällä aikavälillä järkevää?

Älyliikenne – kustannustehokas ympäristötekijä.

Sunit Oy:n tuoteratkaisut nojaavat voimakkaasti ympäristöarvoihin. Elektroniikkateollisuuden tuotteissa pitkä käyttöikä vähentää ympäristökuormitusta merkittävästi, kertoo Esa Suutari.

Teknologisena ratkaisuna ajoneuvotietokone puolestaan vähentää liikenteen ympäristöhaittoja. Tulevaisuudessa se on myös älyliikenteen osa: sen avulla ajoneuvo voidaan integroida yhteiskuntaan ja infrastuktuuriin.

– Voidaan ohjata liikennettä ”viisaalla” ajoneuvolla siten, että vältetään ruuhkia ja onnettomuuksia. Toisaalta voidaan myös ohjata liikennettä siten, että ajoneuvojen polttoainekulutus on optimaalinen, kertoo Esa Suutari.

– Lisääntyvän liikennekuormituksen aiheuttamat vaatimukset olisi jopa 5 kertaa kustannustehokkaampaa ratkaista älyliikenteen keinoin kuin rakentamalla tieverkostoa perinteisin tavoin. Älyliikenne tuo mukanaan niin paljon etuja. Muissa teollistuneissa maissa älyliikenteen vaatimiin teknologisiin ratkaisuihin on panostettu määrätietoisesti jo 10 vuoden ajan. Mitenhän Suomeen saataisiin samanlainen henki päälle, Esa Suutari pohtii.

Globaali toimija

Sunit Oy:lla on sarjatuotantoa Kiinassa ja Malesiassa, mutta tuotteet kootaan Kajaanissa, mistä ne lähtevät asiakkaille. Myös prototyypit rakennetaan ja testataan Kajaanissa. Tuotekehityksestä osa ostetaan Saksasta. Ohjelmistosuunnittelua Sunit Oy saa muista alueella toimivista it-yhtiöistä, joten alan yritysten verkosto on tärkeä. Yhteistyötä tehdään myös oppilaitosten kanssa.

Osaavaa työvoimaa ei ole nykysuhdanteessa vaikea saada. Jos Sunitin tuotekehityksessä on paikka auki, hakemuksia tulee kymmeniä.

Sunit Oy toimittaa nykyään tuotteita myös Australiaan. Uudet alueet, joihin panostetaan ovat Amerikan valtiot sekä Lähi-Itä ja Venäjä, kertoo Esa Suutari. Yli 60 % liikevaihdosta tulee ulkomailta.

Kainuun Kansainvälistymiskoulutus auttoi ymmärtämään mahdollisuudet pienten resurssien oikeaan kohdentamiseen. Tulos ja kannattavuus tulevat hyvin organisoidusta toiminnasta, Hannu Suutari summaa.

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.