Johtamiskoulutus

Tekoäly – autatko pomoa päätöksenteossa?

Julkaistu 26.09.2023
Johtamiskoulutus tekoäly ja johtaminen

Päätöksenteko liike-elämässä voi olla haastavaa ja monimutkaista. Pomot pyörittelevät päitään ja stressaavat pöytiensä ääressä – välillä he miettivät, että olisiko päätöksenteko helpompaa, jos heidän aivonsa olisivat yhtä suuret kuin tietokoneiden massiiviset prosessorit? Tässä apuun tulee tekoäly!

Voiko tekoäly olla pomon paras ystävä päätöksenteossa? Tekoäly analysoi dataa niin nopeasti, että jopa se kuuluisa valopalloheittäjä olisi kateellinen sen tarkkuudesta ja nopeudesta. Tekoäly pystyy ennustamaan tulevaisuutta niin hyvin, että se voisi voittaa vedonlyönnissäkin: ”Lyö vetoa punaiselle 24:lle rulettipöydässä”, tekoäly sanoisi itsevarmasti. Ja mikä parasta, tekoäly ei koskaan väsähdä. Vaikka pomot saattavat tarvita aikaisin aamulla vahvan kahvin, tekoäly tekee päätöksiä yhtä pirteästi kellon ympäri. Se ei edes nuku – ehkä se juo latausta öisin, kuka tietää.

Totuus on, että tekoäly ei voi korvata ihmistä päätöksenteossa kokonaan. Vaikka se voi antaa arvokasta tietoa ja suosituksia, lopullinen vastuu päätöksistä on edelleen ihmisen harteilla. Tekoälyn ja johtamisen ristiriita vaatii syvällistä pohdintaa. Vaikka tekoäly tarjoaa uskomattomia mahdollisuuksia parantaa päätöksentekoa ja tehostaa organisaatioita, ihmisen inhimilliset taidot ovat edelleen korvaamattomia johtamisessa. Tasapaino ihmisen ja algoritmin välillä näyttää olevan avain menestyksekkääseen tulevaisuuden johtamiseen.

Kun pohdimme tekoälyn roolia johtamisessa, meidän on myös tarkasteltava eettisiä kysymyksiä. Kuinka varmistamme, että tekoälyä käytetään oikeudenmukaisesti ja että päätökset ovat läpinäkyviä? Miten estämme tekoälyn vääristymän oman agendansa mukaiseksi? Nämä ovat tärkeitä kysymyksiä, joita on käsiteltävä huolellisesti ja osattava analysoida kriittisesti jokaisen päätöksenteon vaiheessa.

Tekoäly voi olla erittäin hyödyllinen apuväline päätöksenteossa ja tiedon analysoinnissa, mutta se ei voi koskaan korvata inhimillisiä piirteitä, kuten empatiaa, luovuutta ja moraalista harkintaa. Ilman ihmisiä tekoälylläkään ei ole töitä, mutta hyvän työparin siitä voi pomolle hetkittäin saada.

Kirjoittaja

Sabina Schröder-Majuri

Sabina Schröder-Majuri

Sabina Schröder-Majuri toimii MIFissä avainasiakkuuspäällikkönä. Hän suunnittelee asiakaskohtaisia valmennuksia niin johtoryhmille, esihenkilöille kuin asiantuntijoillekin.

Lue lisää

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

26.02.2024

Keskustelukulttuurin johtaminen

Webinaaritallenne, jossa kouluttajamme Minja Wahlsten ja Tauno Taajamaa keskustelevat terveen keskustelukulttuurin rakentumisesta. Samanmielisyys supistaa perspektiiviä ja aiheuttaa näköalattomuutta, mutta miten…

Lue lisää

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.