Henkilöstöjohtaminen koulutus

Työsopimuslaki mahdollistaa työllistymistä edistävän koulutuksen

Julkaistu 24.10.2017
Uudistettu työsopimuslaki määrää, että työnantaja on velvoitettu hankkimaan irtisanotulle työllistämistä edistävää koulutusta

Työsopimuslakia on uudistettu, jotta se auttaisi aiempaa paremmin irtisanottua työntekijää ponnistamaan kohti uusia mahdollisuuksia. Uudistettu työsopimuslaki velvoittaa työnantajan maksamaan irtisanotulle työllistymistä edistävää koulutusta tai valmennusta.

Tutustu alla olevaan muutosturvan infopakettiin, kuka on oikeutettu työnantajan maksamaan koulutukseen, minkälaista koulutus voi olla ja miten konkreettisesti edetä, kun haluaa parantaa työllistymismahdollisuuksia koulutuksen avulla.

Meiltä löytyy laaja työllistymistä edistävä koulutus- ja valmennustarjonta. Ota meihin yhteyttä niin mietitään yhdessä paras ratkaisu.

Muutosturvan infopaketti

Kuka on oikeutettu työnantajan maksamaan koulutukseen?

Lain mukaan työnantajan maksamaan koulutukseen tai valmennukseen ovat oikeutettuja työntekijät, jotka ovat työskennelleet ainakin 30 henkilöä säännöllisesti työllistävän työnantajan palveluksessa vähintään viisi vuotta ja tulevat irtisanotuiksi taloudellisista tai tuotannollisista syistä.

Minkälaista koulutuksen on oltava?

Koulutus voi olla työnhakuvalmennusta, työntekijän ammattitaidon päivittämistä tai koulutusta täysin uudenlaisiin tehtäviin. Tärkeintä on, että koulutus edistää irtisanottavan työllistymistä. Koulutus voi olla yksilöllisesti kullekin irtisanotulle räätälöityä tai suuremmille ryhmille järjestettyä.

Kuka päättää koulutuksen sisällöistä?

Työnantaja päättää koulutuksen sisällöistä – tai sopii irtisanotun kanssa siitä, että tämä voi itse valita haluamansa koulutuksen tai valmennuksen ja työnantaja vain maksaa sen joko kokonaan tai osittain.

Minkä arvoista koulutuksen pitää olla?

Työnantajalla on velvollisuus tarjota irtisanottavalle koulutusta tai valmennusta, joka vastaa arvoltaan joko yhden kuukauden laskennallista palkkaa tai samassa toimipaikassa työskentelevän henkilöstön keskimääräistä kuukausiansiota – näistä vaihtoehdoista valitaan se, kumpi on suurempi. Jos irtisanottavan työntekijän kuukausipalkka vaihtelee, määräytyy valmennuksen tai koulutuksen arvo keskimääräisen kuukausipalkan mukaan.

Koulutuksen arvo voi olla suurempi kuin koulutukseen osallistuvan kuukausipalkka. Tällöin koulutukseen osallistuva voi maksaa itse ylimenevän osan tai sopia työnantajan kanssa siitä, että työnantajan osuus on laissa määrättyä suurempi.

Milloin koulutus tai valmennus on järjestettävä?

Koulutus tai valmennus on lain mukaan järjestettävä pääsääntöisesti kahden kuukauden kuluessa irtisanomisajan päätyttyä. Poikkeuksena aikarajasta voivat olla tilanteet, joissa koulutus jatkuu kahden kuukauden aikarajan yli koulutuksen toteuttajan aikataulun takia tai sopivaa valmennusta tai koulutusta ei ole saatavissa aikarajassa.

Mitä hyötyä muutosturvasta on irtisanovalle työnantajalle?

Irtisanomistilanne on merkittävä stressitilanne koko organisaatiolle: sekä irtisanottaville että organisaatioon jääville. Onkin erityisen tärkeää hoitaa tilanne mahdollisimman hyvin ja tukea irtisanottavia avaamaan uusia ovia työurallaan.

Työnantaja voi koulutusta ja valmennusta tarjoamalla vahvistaa myönteistä työnantajamielikuvaansa. Lisäksi muutosturva auttaa konkreettisesti irtisanottavaa henkilöstöä työllistymään helpommin ja nopeammin. Se myös helpottaa organisaatioon jäävien sopeutumista sekä vähentää merkittäviä kustannusriskejä (mm. työttömyyseläke).

On myös huomattava, että laki velvoittaa työnantajaa tarjoamaan muutosturvakoulutusta: lain noudattamatta jättämisen seurauksena työnantaja on velvollinen maksamaan työntekijälle koulutuksen tai valmennuksen arvoa vastaavan summan.

Miten irtisanotun tulee edetä kun täyttää muutosturvan ehdot ja haluaa osallistua koulutuksiimme?

  • Keskustele työnantajasi kanssa ja selvitä, miten muutosturvakoulutuksia on työpaikallasi päätetty tarjota. Voit kertoa heille omista toiveistasi ja suunnitelmistasi.
  • Tutustu laajaan koulutus- ja valmennusvalikoimaamme ja valitse omaa uraasi ja työllistymistäsi parhaiten tukevat kurssit tai valmennukset. Neuvomme sinua mielellämme sopivan kokonaisuuden etsimisessä.
  • Sovi työnantajasi kanssa työnantajan maksamista kursseista.
  • Ilmoittaudu kursseille ja avaa ovi uudelle uralle!

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.