Vahvistava henkilöstötyö

Hyvän henkilöstötyön resepti

Leivoin juuri leipää. Leipominen on harrastukseni, joka on säilynyt tärkeänä vuosikymmeniä. Leipä syntyy, ja aivot virittäytyvät lepoasentoon. Silti on aina hyvä kysyä: mitä tänään tavoittelen ja millä reseptillä?

Hyvän henkilöstötyön resepti

Ihan samat kysymykset ovat läsnä, kun tehdään suunnitelmaa vaikuttavalle henkilöstötyölle. On mietittävä yhtä aikaa pitkän tähtäimen tavoitetta ja reseptiä, jota seuraamalla jokapäiväinen tekeminen tuottaa haluttuja tuloksia. On kirkastettava arvot ja mietittävä, millainen tekemisen tapa ja rytmi sopivat juuri meille ja kuka tahtia lyö.

Ensimmäinen ainesosa on strategia. Mihin oikein matkaamme? Miten saamme kaikki kulkemaan samaan suuntaan sopivin askelin, niin että pysymme muuttuvan maailman tahdissa? Miten meidän tulee vahvistaa joukkoamme, jotta matkamme etenee kompastelematta? Ilman ymmärrystä yrityksen pitkän tähtäimen tekemisestä – minne olemme kulkemassa ja miksi – ei osuva henkilöstötyö synny.

Toinen ainesosa on operatiivinen työ. Mitä henkilöstötyö tarkoittaa käytännössä? Moni johtaja miettii, kuinka paljon henkilöstötyöhön pitäisi panostaa, jotta hyöty olisi maksimaalinen. Isojen yritysten haaste on usein se, miten HR ja esimiehet jakavat vastuualueensa. Pienissä yrityksissä lähdetään monesti nollasta ja pohditaan, mikä on olennaisinta saada kuntoon ensimmäisenä.

Mielestäni HR-työn minimi on se, että jokaisella yksilöllä on selkeät tavoitteet tiedossaan. Lisäksi jokaisella työntekijällä on oltava tarvittava osaaminen ja riittävä tuki. Tähän tilanteeseen päästään vain aktiivisella operatiivisella työllä.

Kolmas ainesosa on kulttuuri, joka helposti unohdetaan niin johtamisen määrittelyssä ja tavoitteissa kuin henkilöstötyössä. Kulttuurin rakentaminen on vahvaa vaikuttamista ilmapiiriin, yhteisiin sopimuksiin ja esimiestyöhön. Siinä on keskityttävä palautteen voimaan, odotusten hallintaan ja onnistumisiin. Tämä vie eniten aikaa ja saa vähiten huomiota, mutta organisaatiokulttuuri on kuin taikinan sitko, jolle kaikki tekeminen perustuu. Positiivisen kulttuurin tuoma sitoutuminen näkyy arjessa energiana, jakamisena ja yhdessä tekemisenä. Ihmiset tekevät vähän enemmän kuin odotetaan!

Jokaisessa organisaatiossa tarvitaan oma resepti ja leipomisen taito, jotta herkullisia tuloksia syntyy.

Lue lisää henkilöstöjohtamisesta!

 

Hilkka Alatalo-Korpi

Hilkka Alatalo-Korpi

M.Sc. (Econ), Coach ja valmentaja yli 30 vuoden HR-kokemuksella
Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje