search login
Koulutukset ja valmennukset
Ammattitaitoinen henkilöstöjohtaminen varmistaa työyhteisön energian hyödyntämisen ja kehittämisen. Meiltä löydät keinot tähän!

Henkilöstöjohtaminen

Henkilöstöjohtaminen on yrityksen tärkein funktio. Lause voi olla kliseinen, mutta henkilöstö on yhä useammin yritysten ja organisaatioiden tärkein kilpailuetutekijä ja itseasiassa ainoa merkittävä tase-erä. Siksi henkilöstöjohtaminen on aivan ydinfunktio nykyorganisaatiolle. Perinteisesti henkilöstöjohtaminen on jaettu kovaan ja kehittävään osa-alueeseen. Niin kutsuttu Business HR on pitänyt huolta henkilöstöhallinnon prosesseista, henkilöstöohjeista, palkanlaskennasta, terveydenhuollosta, urasuunnittelusta ja rekrytoinnista. Henkilöstökehittäminen taas on keskittynyt kilpailukyvyn, työhyvinvoinnin ja osaamisen varmistamiseen. Henkilöstöjohtamista katsotaan yhä useammassa organisaatiossa nykyään kokonaisuutena. HR ja HRD ovat sulautuneet yhden henkilöstöjohtamisen otsikon alle. Kehitys on sinänsä hienoa, koska kehittäminen kuuluu kaikkeen henkilöstöjohtamisessa, ja vastaavasti kehittäminen ilman kovaa sisältöä jää helposti liian erilliseksi muusta henkilöstöjohtamisesta. Tulevaisuuden henkilöstöjohtamisen ammattilaiset katsovatkin tehtäväänsä kokonaisuutena. Kaikki henkilöstöjohtamisen osa-alueet palvelevat organisaation tulevaisuuden ja kilpailukyvyn varmistamisessa

Ajankohtaiset teemat henkilöstöjohtamisessa

On selvää, että liiketoimintaympäristön muutosten myötä tietyt henkilöstöjohtamisen teemat ovat ajankohtaisempia kuin toiset. Esimerkiksi tällä hetkellä liiketoimintaymmärrystä ja aitoa business partneruutta korostetaan erityisen paljon. Henkilöstöjohdon rooli on painottunut myös muun linjajohdon mielestä tärkeämmäksi. Muu johto kaipaa henkilöstöjohdolta nyt liiketoimintalähtöistä, ennustavaa ja osaamistavoitelähtöistä analytiikkaa. Henkilöstöjohdon pitää pystyä tuottamaan tätä liikkeenjohdon kielellä päätöksenteon pohjaksi. Puhe yrityksen tärkeimmästä tase-erästä on semanttisesti tärkeää ja totta. Oikeanlaisten henkilöstöprosessien rakentaminen on ollut aiemmin henkilöstöjohdon ydintehtäviä. Millä tavalla organisaatioissa määritellään tehtävät, roolit ja osaaminen sekä miten henkilöstöprosessit kuvataan rekrytoinnista exitiin. Henkilöstöjohtamisen prosessien haasteena on niiden hitaus ja jäykkyys. Todellisuus on liian monimutkainen ja jatkuvassa liikkeessä mahtuakseen toimivaan prosessiin ja järjestelmään. Siksi toiminnan ja resurssien joustavuuden mahdollistamisesta onkin tullut henkilöstöjohtamisen uusi mantra. Järkevä toiminta vaatii prosessin, mutta liian jäykkä ja yksityiskohtainen prosessi vanhentuu usein jo ennen käyttöönottoa. Joustavat ja toimivat työtavat ovatkin henkilöstöjohtamisen seuraava iso teema. Millä tavalla varmistetaan kaaokseenkin järjestys, ja siitä huolimatta tuetaan luovuutta ja innovaatioita.

Henkilöstöjohtamisen tulevaisuus

Henkilöstöjohtamisen ammattilaisille on tulevaisuudessa yhä enemmän kysyntää. Työn tekemisen muuttuessa yhä enemmän asiantuntijuutta ja luovuutta vaativaan suuntaan, kyky pitää henkilöstö osaavana, motivoituneena ja tuottavana on aina vain tärkeämpi. Osaaminen ja vaatimukset tulevaisuuden henkilöstöjohtajalle ovat kuitenkin murroksessa. Henkilöstöjohtaminen muuttuu osaksi päivittäistä palvelujohtamista. Henkilöstöjohdon tehtävänä on tarjota vastaus kysymykseen miksi tekisin töitä teille. Kilpailu tulevaisuuden lahjakkuuksista vaatii sitä.

Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje