Viestintäkoulutus

Viestijä, kulje roolista toiseen, oman polkusi kautta

Julkaistu 24.10.2018

Kun asioita on paljon, jostain pitää tinkiä. Liian usein tingimme unelmistamme ja unohdamme, miksi halusimme tulla. Käsi sydämelle, kun tulit viestintäalalle, millaisissa tehtävissä näit itsesi kymmenen vuoden kuluttua? Oliko se laajemmat vastuut, syvällisempi osaaminen vai hieno titteli? Yksi ratkaisu johtaa toiseen, se taas vie polkua eteenpäin kolmanteen vaihtoehtoon ja rajaa neljännen pois. Rohkeat ratkaisut ja suunnanmuutokset sopivat yleensä vain rohkeille. Meitä muita ohjaa tuuri, jos ei taito ja tietoinen urasuunnittelu.

Viestintäammattilaisten muuttuva rooli organisaatiossa on mietityttänyt montaa viestinnän ammattilaista. Oikeastaan olisi parempi puhua useista työrooleista, sillä monia työrooleja viestijällä on aina ollut – ja tullee aina olemaan. On strategisten kysymysten ratkaisua, on operatiivista suorittamista. On fasilitaattorin ja valmentajan roolia, sillanrakentajaa, orkesterinjohtajaa, julkista totuudentorvea, empaattista sydäntä, kulttuurin rakentajaa ja montaa muuta.

Käytännön elämässä toimimme useissa rooleissa peräkkäin, joskus samankin työpäivän aikana. Työrooliin voi vaikuttaa myös oma kokemuksemme, viestintäyksikön koko sekä organisaation käsitys viestinnästä.

Vain sinä itse tiedät, mikä työrooli saa sinut kukoistamaan. Usein työrooleihin liittyy ammatillista kasvua ja erilaista vastuunottoa oman organisaation asioista. Suosittelen kokeilemaan erilaisia rooleja ja miettimään oman työnkuvansa kehittämistä niistä käsin. Kokeilun kautta selviää, mikä tuntuu tavoittelemisen arvoiselta ja mihin haluaa tulevaisuudessa suunnata.

Jos emme tiedä, mihin olemme menossa, jokainen polku on oikea Liisa Ihmemaassa -logiikkaa lainatakseni. On työrooleja, joissa tunnemme itsemme rouva C:ksi eli Minna Canthiksi. Silloin ”olemme saaneet roolin, johon emme mahdu”. Joskus taasen saattaa käydä jopa niin, että pääsemme täyttämään ns. suuria saappaita eli kokemustamme suurempaa roolia.

Niin on hyvä kuin käy, mutta päätökset omasta elämästä ja työurasta kannattaa tehdä mahdollisimman suunnitellusti. Ainakin, jos on suunnitteluun taipuvainen. Avuksi voit ottaa vaikka väitöskirjani osaamislistat, kunhan vain muistaa, että supersuorittajaksi ei ole tarkoitus kenenkään ryhtyä. Sinä olet hyvä sellaisena kuin olet ja riität. Kulje roolista toiseen oman polkusi kautta.

***

Kirjoittaja Hanna Salminen on valtiotieteen tohtori, viestintäjohtaja ja valmentaja. Käytännöllinen idealisti, jonka intohimona on ollut viestinnän kehittäminen vuodesta 2000. Hanna Salminen valmentaa Inforin suositussa Viestintäpäällikön koulutusohjelma VPK:ssa ja toimii yhtenä VPK-projektitöiden ohjaajana. Lue lisää VPK:sta ja lataa esite!

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.