Henkilöstöjohtaminen koulutus, Johtamiskoulutus

Johtamisen käyttöteoria työnohjauksessa

Julkaistu 31.01.2024
Henkilöstöjohtaminen koulutus työnohjaus

Renessanssitaiteen maineikkaan moniottelijan Michelangelon kerrotaan todenneen onnistuneensa mestariteoksensa Davidin tekemisessä, koska hän näki yli viisi metriä korkeassa marmorilohkareessa Davidin ja poisti marmorijärkäleestä kaiken, mikä ei ollut Davidia.

Michelangeloon liitettyä tarinaa on käytetty myös arkikielessä kuvaamaan päämäärähakuisen toiminnan lainalaisuutta, mikä painottaa toimijan mieleen riittävästi sisäistyneen tai muulla tavalla ohjenuoraksi otetun suuntaa antavaa merkitystä tavoitteellisessa toiminnassa. On oltava jokin mielessä elävöitettävä mielikuva ja teoria, joka määrittää mitä jokin on, mitä toiminnalla tavoitella, miten toimia.

Michelangelon lailla työnohjaaja kohtaa johdon työnohjauksessa ohjattavassaan kaiken sen aineellisen ja aineettoman, jotka vaikuttavat johtajan kunkin hetkisessä tilanteessa, osan ollen häntä itseään ja osa hänen ulkopuolistaan. Näistä aineellisista ja aineettomista seikoista osa edistää ja osa haittaa johtamista. Ohjaustilanteessa työnohjaaja yhdessä ohjattavansa kanssa karsii sitä ylimääräistä, mikä ei ole onnistuvaa johtamistyötä. Jäljelle jäävä sitä vastoin on. Se antaa edellytykset menestyksekkäälle johtamistyölle.

Työnohjaajan tulee ohjaustyössään asettua johtajan ammatillisen kehittymisen palvelukseen. Työnohjaajalla tulee olla kuvanveiston taitajan lailla mielikuva johtamisesta ja liiketoiminnan lainalaisuuksista. Ohjaustyössään työnohjaajan tulee myös kyetä terävöittämään johtajan omaa mielikuvaa ja ymmärrystä johtamisesta – avittaa johtajaa suorittamaan itse sitä epäoleellisen karsintaa, mikä kasautuessaan johtaisi johtamistyön epäjohdonmukaisuuteen ja sattumanvaraisuuteen. Tällöin työnohjauksessa kohtaavat työnohjaajan ammattimainen käsitys johtamisesta ja ohjattavan kehitykselliset mahdollisuudet.

Työnohjaajan työkaluina ovat teoria ja mielikuva johtamisesta ja sen käytäntöön vievä organisaatiokontekstuaalinen soveltaminen. Teorian epätarkkuus johtaa mielikuvan epätarkkuuteen. Sen mielikuvan epätarkkuuteen, jonka tulisi ohjata työnohjaajan ohjaustoimintaa. Työnohjaajan tehtävänä on vahvistaa ohjattavansa olemassa olevia vahvuuksia ja löytää ohjattavansa piileviä valmiuksia. Siksi johdon työnohjausta ei voi tehdä ilman kattavaa johtamisen käyttöteoriaa.

MIF:in Johtamisen täydennyskoulutus työnohjaajille käynnistyy 27.5.2024 ja Johdon ja esihenkilöiden työnohjaajan koulutus 16.9.2024. Tervetuloa mukaan monipuolistamaan ja vahvistamaan omaa teoriaasi ja mielikuvaasi johtamisesta!

Kirjoittaja

Jarmo Pekkarinen

Jarmo Pekkanen

Jarmo Pekkanen on psykologian maisteri, psykoterapeutti ja työnohjaaja. Hänellä on käytännön työkokemusta yksityiseltä ja julkiselta sektorilta. Haluatko lisätietoa tämän kouluttajan...

Lue lisää

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

26.02.2024

Keskustelukulttuurin johtaminen

Webinaaritallenne, jossa kouluttajamme Minja Wahlsten ja Tauno Taajamaa keskustelevat terveen keskustelukulttuurin rakentumisesta. Samanmielisyys supistaa perspektiiviä ja aiheuttaa näköalattomuutta, mutta miten…

Lue lisää

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.