Työntutkimus ja kehittäminen

Sote-strategioista tehokkaaseen ja yhtenäiseen työskentelyyn

Julkaistu 10.01.2017

Sote-uudistuksen keskiössä on asiakas ja paremman arvon tuottaminen heille toimintoja tehostamalla. Visualisoimalla toiminnan prosessit nähdään, mikä osa prosessista tuottaa arvoa potilaalle. Kehittämällä toimintaa saadaan tuottamattomat osat vähennettyä ja poistettua. Kyse on Lean-periaatteiden soveltamisesta, jatkuvan parantamisen asenteesta. Omasta ja tiimin työstä haetaan koko ajan parempaa toimintatapaa omaa ja toisten työtä arvostaen.

Mitä autoteollisuus voi tuoda SOTEen?

Lean on monissa tutkimuksissa todettu hyödylliseksi tavaksi toimia. Erityisesti USAssa, Kanadassa ja Hollannissa se on laajasti otettu käyttöön terveydenhuollossa, ja myös Suomessa enenevässä määrin.

Hollanissa 98%:ssa sairaaloista käytetään Leaniin perustuvia kehittämismenetelmiä. Hoitopolkujen (care pathway) parantamista pidettiin parhaana metodina 43% sairaaloista.

Metodi voidaan kiteyttää seuraavaan: oikea ihminen, oikeassa järjestyksessä, oikeassa paikassa, tekemässä oikeaa asiaa, oikeana aikana, saavuttaa oikean lopputuloksen ja tämä kaikki kiinnittämällä huomio potilaan kokemukseen. Tämä on varmaan meillä Suomessakin hyvä tavoite ja työtä on vielä paljon tehtävänä.

Yhdessä tekemällä ja asiakaskeskiössä se onnistuu.

Ritva Ranta

MIF Näyttötutkintojen kehittämispäällikkö, YTM, RI, sosiaalipsykologi ja insinööri, jolla on kahdenkymmenen vuoden kokemus kehittämistyöstä ja kouluttamisesta erilaisissa organisaatiossa. Hän on toteuttanut esimerkiksi terveyskeskuksessa hankkeen, joka kuuluu hänen tekeillä olevaan väitöstutkimukseensa. Hän tutkii kehittämistyön, tuottavuuden ja työhyvinvoinnin yhteyksiä. Hän on kirjoittanut myös kolme kirjaa kehittämisen eri näkökulmista.

LEAN Master-sisäinen kehittäjä organisaatioon

MIFin tarjoama SOTE- ja hyvinvointialalle räätälöity LEAN Master (Tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto, TKEAT) on paras tapa kasvattaa osaamistaan kevyeksi ja ketteräksi. Valmennuksessa kasvatetaan osallistujan organisaatioon sisäisiä kehittäjiä. Noin kaksi vuotta kestävä koulutus on tarkoitettu täyspäiväisen työskentelyn oheen, ja sen puitteissa kaikki organisaation jäsenet pääsevät kehittymään. Sen suorittaneille myönnetään Opetushallituksen hyväksymä virallinen tutkinto. Valmennukset soveltuvat niin yksityisen kuin julkisenkin puolen sosiaali- ja terveysalan organisaatioille.

Jotta hoitoalan organisaatiota päästään kehittämään, on työ hyvä aloittaa lähtökohta-analyysilla. MIFin laatimassa lähtökohta-analyysissa kartoitetaan, mihin kehitystoimenpiteet ensisijaisesti suunnataan ja miten ne priorisoidaan. Uudistuva terveydenhuolto kehittämisarvio

MIF on valmentanut yli 1 500 sosiaali- ja terveysalan avainhenkilöä auttaakseen heitä pärjäämään entistä paremmin tämän päivän terveydenhuollon muuttuvien tarpeiden kanssa. Yhteistyössä kehitetyt työprosessit paransivat henkilöstön hyvinvointia ja työn sujuvuutta. MIFin teettämän palautekyselyn mukaan 91 % koulutukseen osallistuneista koki sen vaikuttaneen myönteisesti omaan osaamiseen.

Kiinnostuitko tai haluatko hakea mukaan hoitoalan TKEAT-ohjelmaan?

Kysy koulutusneuvojalta tarjousta tai lisätietoja

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.