Viestintäkoulutus

Kerro, kerro googleni

Julkaistu 12.03.2020
kerro kerro googleni

Muistin kuulleeni, että yksi suosituimmista Google-hauista olisi ”miten laihtua helposti”. Tarkistin, ja pitää ainakin osittain paikkansa. Suomalaiset kysyvät hakukoneelta ”miten”, kun haluavat laihtua, ruskettua, selvitä työhaastattelusta tai erosta tai saada unta. Hauista reilut 90 prosenttia tehdään Googlella. Faktojakin etsitään, mutta Google on myös nykyajan äitipuolen taikapeili ja jokamiehen kristallipallo. Sille esitetään kysymyksiä ja siltä odotetaan vastauksia. Jo yli puolet hauista tehdään mobiililaitteilla ja jatkuvasti kasvava osa puhumalla.

Infor arpoi syksyn 2019 Digitaalisen viestinnän koulutusohjelmaan kaksi paikkaa voittoa tavoittelemattomien yhdistysten tai vastaavien yleishyödyllisten toimijoiden kesken. Ensi- ja turvakotien liitto sai paikoista toisen. Liiton 30 jäsenyhdistystä eri puolilla Suomea tuovat helpotusta ja apua vaikeuksissa olevien lapsiperheiden elämään. Kiinnostavaa on, mihin kysymyksiin liiton olisi omilla verkkosivuillaan hyvä vastata, jotta mahdollisimman moni löytäisi avun. Miten ihmiset hakevat apua vauvan kanssa valvomiseen, tönimiseen tai jäätävään mykkäkouluun? Juuri noilla sanoilla, vai millä? Yksi koulutuksessa saatu vinkki ovat hyvät työkalut hakujen selvittämiseen. Eniten kehuja keräsi keywordtool.io. Sillä voi tutkia sanapareja ja kysymyksiä, joilla ihmiset tekevät hakuja.

”Väsynyt”-hakuun liittyy Keywordtoolin mukaan useimmin sana ”äiti”, siis ”väsynyt äiti”. ”Itkee”-sanalla alkaa useimmin kysymys ”kuinka paljon vauva itkee” ja ”kuinka paljon vastasyntynyt itkee”. ”Tönii”-sanaa haetaan muodossa ”tönii ja huutaa”. Tönimiseen liittyvät haut liittyvät tulosten perusteella lasten keskinäiseen nahisteluun. Kysymyksistä tavallisin on: ”miksi lapsi tönii”.

Väkivaltainen käytös parisuhteessa alkaa usein henkisellä väkivallalla. Henkistä väkivaltaa on toisen käytöksen ja esimerkiksi kodin ulkopuolisten ihmisten tapaamisen rajoittaminen vaikka pitämällä mykkäkoulua. ”Mykkäkoulu”-verkkohakua Google täydentää tavallisiksi havaituilla hakusanapareilla ”miehen mykkäkoulu”, ”mykkäkoulu miehen kanssa” ja ”kuinka lopettaa mykkäkoulu”. Seuraavaksi tavallisimpia ovat ”miten suhtautua mykkäkouluun” tai ”miten reagoida mykkäkouluun”.

Ensi- ja turvakotien liitolla on juuri itkuisen vauvan väsyneille vanhemmille tarkoitettu sivusto vauvaitkee.fi. Se tuntuu osuvan hyvin kohdalleen. Toisaalta käytämme tönimistä esimerkkinä fyysisestä kontaktista aikuisten välillä. Sanavalinta vaikuttaisi olevan epäonnistunut, jos töniminen yhdistyy ihmisten mielessä lasten väliseen nahinaan.

Jos ja kun haluaa tarjota vastauksia, on yritettävä ajatella kuin se, joka kyselee: miten hän hahmottaa itselleen uutta asiaa. Mitkä ovat ne arkiset sanat ja yksittäiset termit, joilla Googlessa kalastellaan? Sopivien sanojen käyttö nostaa omaa sivua lähemmäs hakutulosten kärkeä, ja sivu tulee todennäköisemmin klikattua auki. Omalle sivulle kannattaa kirjoittaa selkeästi siitä, mistä tietää. Vaikka mielessä voisikin käydä kiusaus aloittaa joka sivu ”laihdu helposti ja pysyvästi…”.

Essi Lehtinen

Essi Lehtinen

Kirjoittaja Essi Lehtinen työskentelee Ensi- ja turvakotien liitossa viestinnän asiantuntijana ja osallistui syksyllä 2019 Inforin järjestämään Digitaalisen viestinnän koulutusohjelmaan, jossa käsiteltiin mm. hakukoneoptimointia ja verkkosivujen löydettävyyttä.

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.