Johtamiskoulutus

Mistä löytyy Se Hyvä Tyyppi, jonka haluaisimme palkata?

Julkaistu 10.05.2016
Mistä löytyy Se Hyvä Tyyppi, jonka haluaisimme palkata? - blogi

Yritykset ovat viime vuosina löytäneet useita uusia rekrytointikanavia.

Perinteinen lehti-ilmoitus ei enää ole ainoa tapa löytää työntekijöitä, eivätkä läheskään kaikki työpaikat edes tule avoimeen hakuun. Uutta, sopivaa henkilöä yritykseen voidaan hakea omien verkostojen, nettisivujen tai sosiaalisen median kautta. Mutta kuinka monella rekrytoijalla on ensi sijassa haussa työtön työnhakija, joka voisi aloittaa työt heti?

Ovatko työlliset aina hyvässä hapessa?

Hyvin yleistä on, että yritys palkkaa mieluummin henkilön, jolla on jo työpaikka. Kuvitellaan, että työllinen on motivoitunut, hyvässä hapessa ja jaksaa tehdä pitkää päivää ja tulosta. Entäpä jos työpaikkaa vaihtava henkilö on väsynyt jatkuviin muutoksiin työssään, potee motivaation puutetta ja tekee vain sen mitä pitää? Eikö samoja haasteita ole odotettavissa myös uudessa yrityksessä…

Uskalletaanko sitten palkata työtön työnhakija? Mitkä ovat riskit? Miksi henkilö ei ole töissä? Onko hänessä jotain vikaa, kun on työttömänä?

Näiden ajatusten suhteen juna meni jo! On hyvä karistaa vanhat asenteet pois ja suunnata katse ja ajatus uudelleen.

Nykytyöttömällä on osaamista ja asennetta

Tämän päivän työtön työnhakija on useimmiten aktiivinen, osaava, koulutettu, motivoitunut ja tahtotila työpaikan löytämiseen on kohdallaan. Suurin osa työnhakijoista ylläpitää aktiivisesti ammattitaitoaan, kukin omalla tavallaan.

Monet tekevät kymmeniä hakemuksia viikoittain, mutta he eivät pääse edes haastatteluihin. Onko syynä sitten se, että hakemukset sivuutetaan pelkästään työttömyyden vuoksi? Harmi, sillä haastattelu on kuitenkin se tapa, jolla rekrytoija pystyy hahmottamaan, onko henkilö sopiva tehtävään ja yritykseen.

Valtavasti osaajia vapautunut työnhakijoiksi

Suomessa on kuluneina vuosina käyty runsaasti yt-neuvotteluja ja tehty isoja irtisanomisia, joista on vapautunut  valtavasti osaajia työnhakijoiksi. Ovatko nämä henkilöt niitä, joita yritykset haluavat palkata, vai heikentääkö työttömyys välittömästi heidän arvoaan työmarkkinoilla?

Yritysten kannattaa luonnollisesti palkata heille sopivin ja osaavin henkilö. Se Hyvä Tyyppi voi hyvin löytyä niiden joukosta, jotka ovat ilman omaa syytään jääneet työttömiksi.

Rekrytoivat ohjelmat riskittömiä

Työvoimakoulutukset eli nk. rekrytoivat ohjelmat ovat yrityksille erittäin riskitön tapa lähteä uuden työntekijän kanssa liikkeelle.

Ohjelmat kestävät noin 6 kuukautta eli riittävän pitkän ajan siihen, että uskalletaan rekrytoida henkilö, joka on antanut näytön osaamisestaan ja asenteestaan. Tässä rekrytoinnissa ei tarvita ilmoittelua, konsultteja tai persoonallisuustestejä, koska puolessa vuodessa henkilöllä on ollut tilaisuus näyttää, onko hänestä yrityksen työntekijäksi.

 

Lue Mervi Kiviniemen blogi: Hyvä tyyppi

 

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

26.02.2024

Keskustelukulttuurin johtaminen

Webinaaritallenne, jossa kouluttajamme Minja Wahlsten ja Tauno Taajamaa keskustelevat terveen keskustelukulttuurin rakentumisesta. Samanmielisyys supistaa perspektiiviä ja aiheuttaa näköalattomuutta, mutta miten…

Lue lisää

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.