Henkilöstöjohtaminen koulutus

Henkilöstöjohtamisen fokusalueet 2024 – mitkä trendit painottuvat

Julkaistu 13.02.2024
Henkilöstöjohtaminen koulutus HR-trendit 2024

Pyrimme aina vuoden alussa tekemään lyhyen yhteenvedon henkilöstöjohtamisen trendeistä, jotka näyttävät painottuvan tulevan vuoden aikana. Esiin nostetut trendit ovat kansainvälisiä ja perustuvat Gartnerin tekemiin isojen kansainvälisten organisaatioiden HR-johdon haastatteluihin.
Olemme tehneet yhteenvetoa MIFissä näistä listoista nyt useamman vuoden ajan ja on mielenkiintoista tehdä analyysiä myös muutoksista painottuvista trendeistä. Tämän vuoden osalta 5 kansainvälisen HR-johdon esiin nostamaa trendiä ovat:

  1. Tekoäly osaksi työn arkipäivää ja työn tehostamista
    2023 oli murrosvuosi tekoälyn hyödyntämisen osalta. Tekoälysovellusten käyttö arkipäiväistyi osaksi asiantuntijatyötä poikkeuksellisen laajasti. Samalla sen käytön juridiset ja tietoturvaongelmat nousivat vahvasti esille. Siksi 2024 päähaasteena organisaatioille ja erityisesti henkilöstöjohdolle on tekoälyn käytön turvallisessa integroimisessa omaan toimintaan. Tämän pitäisi olla sekä johdon että henkilöstöjohdon agendalla ensimmäisenä.
  2. Johdon kyvykkyyden ja jaksamisen varmistaminen
    Tämä teema on vakiovieras trendiraportilla, mutta 2024 osalta painottuu johdon kyvykkyyden sijaan enemmän johdon jaksamisen varmistaminen. Parhaat organisaatiot ovat arvioimassa uudelleen johtajaroolituksia, johtajapolkuja, johtamisen päivittäisiä tapoja ja johtamisprosessejaan. Kaiken tämän takana on johtamistutkimuksissa tullut esiim huomio, että kolme neljästä johtajasta kokee ”hukkuvansa” omaan työkuormaansa ja olemaan kykenemätön tekemään ydintyötään kunnolla. Tämä taas näkyy suoraan organisaatioiden muutoskyvykkyyden heikentymisenä.
  3. Organisaatiokulttuurityö korvaa työntekijäkokemustyön hybridityömaailmassa
    2023 iskusana oli työntekijäkokemus osana hybridityötä. Tämä ajattelu on kehittynyt suuntaan, jossa organisaatiokulttuurin rakentaminen on fokuksessa. Sen tavoitteena on luoda sitoutumista ja motivaatiota hybridityöyhteisöön tunneyhteyden ja positiivisten mikrokokemusten kautta. Organisaatiokulttuurin rakentamisen työkalut eivät ole uusia, mutta niiden soveltaminen hybridityöhön on trendi, joka on meneillään yhä useammassa organisaatiossa.
  4. Järjen ääni organisaation rakenneuudistuksiin ja muutoksiin – edelleen ajankohtainen
    Johdon kyvykkyyden ohella organisaatiomuutosten johtaminen on toinen ”ikivihreä” haaste henkilöstöjohdolle. Koska organisaatioiden toimintaympäristöt ovat valmiiksi jatkuvassa liikkeessä, on sisäisen muutoksen tarve harkittava entistä huolellisemmin. Ydintekijöiden (HR mukaan lukien) rasittaminen organisaatiorakenteiden muutoksilla aiheuttaa vaihtuvuutta ja ylirasitusta, jonka välttäminen on edelleen selkeä fokusalue.
  5. Sisäinen liikkuvuus ja adaptiivinen urapolkuajattelu
    Tämä vähän yllättävä HR-trendi liittyy vahvasti työntekijäkokemukseen ja organisaatiokulttuurin rakentumiseen. Sitoutuakseen työntekijät tarvitsevat myös kuvan omasta tulevaisuudestaan organisaatiossa. Nykyisin käytössä oleva urapolkuajattelu ja erittäin kankea sisäinen liikkuvuus eivät vastaa tähän tarpeeseen riittävästi. Ratkaisuna tähän haasteeseen on adaptiivinen agile -ajattelu urapolkuihin. Allegoriana voi käyttää organisaation sisäisen urapolkuajattelun muuttamista kartasta navigointiin. Jokaisen työtehtävän ja vastuun osalta työntekijällä on mahdollisuus arvioida, mitä mahdollisuuksia ja reittejä se voisi avata tulevaisuudessa. Vastuu urapolun suunnittelusta on siis työntekijällä, mutta HR:n roolina on mahdollistaa tämä paljon joustavimpien ja älykkäämpien rakenteiden ja työkalujen kautta.

Kirjoittaja

Tauno Taajamaa

Tauno Taajamaa toimii liiketoimintajohtajana MIFissä ja vastaa johtamisen, kansainvälistymisen ja viestinnän koulutuksista. Valmentamisen erityisosaamisalueina mm. johtoryhmän kehittäminen ja vaativa henkilöstötyö.

Lue lisää

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.