Johtamiskoulutus

Uudistumishaasteet näkyviin – lopeta aivojen alikäyttö!

Julkaistu 15.04.2021
uudistumishaasteet näkyviin

Tavoitteenani on kuunnella kuntajohtajien näkemyksiä ja uudistumiskyvyn johtamiseen liittyviä kehittämistarpeita. Keskustelun avaamiseksi yhteistyökumppanini Ossi Aura avasi 7.4.21 LinkedIn-keskustelun itseohjautuvuuden johtamisesta ja uudistumiskyvystä. Taustalla oli oma LinkedIn-päivitykseni liittyen tulevaan 14.4.21 yhteistyössä Management Institute of Finland MIF Oy:n kanssa järjestettävään Uudistumiskyky kuntaorganisaation strategisena menestystekijänä -webinaariin.

Tunnistetaanko sinun organisaatiossasi uudistumishaasteet riittävän hyvin?

Tiivistin LinkedIn-keskustelusta syntyneet ajatukset ja nostin muutaman näkökulman mukaan sekä tähän kirjoitukseeni että  webinaariin. Löysin neljä uudistumishaastetta ja yhden ratkaisun, joista koitin tiivistää ytimekkäästi tärkeimmät teemat.

Vähemmän on enemmän -haaste

Taloudellisiin resursseihin kohdistuvat paineet haastavat organisaatiot tuottamaan enemmän valmista pienemmällä resurssilla. Talouden ja toiminnan tasapainottaminen edellyttää paitsi talousosaamisen päivittämistä myös kehittämisosaamisen kasvattamista. Järjestelmäkehittämisen rinnalla muista myös investoinnit ihmisiin ja oppimiseen.

Oppimisen nopeuttamisen haaste

Nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa taidot ja tiedot vanhentuvat aiempaa nopeammin. Perinteinen hierarkiapohjainen oppimismallimme olisi hyvä päivittää moderniin jatkuvaan oppimiseen ja yhteiskehittämiseen pohjautuvaan oppimismalliin mm. oppimisen vaikuttavuuden kasvattamiseksi, työssäoppimisen lisäämiseksi ja koko organisaation kehittämispotentiaalin lunastamiseksi.

Esihenkilöiden perustehtävän päivittämishaaste

Miten rakentaa onnistumisen edellytykset kuntaorganisaatioiden esihenkilöille muutoksen ja uudistumisen johtamisen tueksi? Talouden, toiminnan, vuorovaikutuksen ja asiakasnäkökulman rinnalle tarvitaan esihenkilön kykyä johtaa työyhteisönsä motivaatiota, oppimista ja kehittämistaitoja. Merkityksellinen työ syntyy välittämisen kautta.

Aivojen alikäyttö -haaste

Henkilöstötuottavuuden kehittämispotentiaali Suomessa on miljardiluokan kysymys. Kuntaorganisaatioissa ajaudutaan helposti tilanteeseen, jossa resurssitehokkuuden kasvattamisen nimissä ajaudutaan parhaimmillaan rutiinirakkauden ja olen vain täällä töissä värittämään organisaatiokulttuuriin. Pahimmillaan aivojen alikäyttö johtaa krooniseen inhimillisen pääoman haaskaamisen kierteeseen, jossa työyhteisön hiljaisen tiedon ja käytännön kokemuksen hukkaamisesta tulee uudistumisen ja muutosjohtamisen betonitulppa.

Henkilöstötuottavuusratkaisu

Miten teidän strategiassanne on huomioitu investoinnit henkilöstötuottavuuteen? Henkilöstötuottavuuden johtaminen 2018-tutkimuksessa todettiin, että Suomessa hyvällä johtamisella voidaan saavuttaa yli 9 miljardin tuottavuusloikka.
Arvoisa päättäjä, kysymys sinulle: Milloin haluat ottaa oman osuutesi henkilöstötuottavuuden kakusta?

Katso aiheeseen liittyvä webinaaritallenne täältä >

Kirjoittaja: Jalmari Eklund
Blogi on julkaistu myös Jalmari Eklundin LinkedInissä.

 

Jalmari Eklund

Jalmari Eklundilla on yli 25 vuoden monipuolinen kokemus asiakasrajapinnasta palvelun toteuttajana, palveluiden kehittäjänä, palveluorganisaation johtajana sekä yrittäjänä. Jalmarin työote on käytännön kokemuksista syntyvää, dialogista ja positiivisella tavalla innostava. Jalmari istuttaa asiakkaan silmälasit syvälle valmennettavien arkeen ja etenee määrätietoisella askelmallilla kohti osallistujien todellista työnkehittämisen tarvetta.

Jalmari kouluttaa itseohjautuvuuden johtamista ja työn tuunaamista mm. JTOn Työhyvinvointipäällikön koulutusohjelmassa.

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

26.02.2024

Keskustelukulttuurin johtaminen

Webinaaritallenne, jossa kouluttajamme Minja Wahlsten ja Tauno Taajamaa keskustelevat terveen keskustelukulttuurin rakentumisesta. Samanmielisyys supistaa perspektiiviä ja aiheuttaa näköalattomuutta, mutta miten…

Lue lisää

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.