Asiantuntijatyön kehittäminen, Henkilöstöjohtaminen koulutus

Tiedosta taitoa – kokemuksia Johdon ja esihenkilöiden työnohjaajan koulutusohjelmasta

Julkaistu 31.05.2022
Työnohjaaja referenssi JTO

”Olen tehnyt psykoterapian työnohjausta jo pidempään, mutta huomasin kaipaavani lisävalmiuksia nimenomaan sekä työyhteisön että esimiesten työn ohjaamiseen, joten osallistuin syksyllä 2019 Johdon ja esihenkilöiden Työnohjaajan koulutusohjelmaan Johtamistaidon Opisto JTO:ssa.  

Kouluttautumalla halusin saada myös lisää ymmärrystä ryhmädynamiikasta, johtamisesta, organisaatioista ja muutoksesta. On lisäksi olemassa erillinen STOry-pätevyys, jonka saa esimerkiksi tämän JTO:n koulutuksen kautta. Se on Työnohjaajien yhdistyksen pätevyys, jolla taas on merkitystä joissain kilpailutuksissa.  

Jos yrittää miettiä mikä tässä koulutuksessa oli parasta, se on itseasiassa todella vaikeaa eritellä kun kokonaisuus on niin laaja. Ehkä isoin juttu minulle oli, että sain laajempaa näkökulmaa ja lisää valmiuksia toimia työyhteisön työnohjaajana. Eli ihan juuri se, mikä sai hakemaan tähän koulutukseen, toteutui, koska koin saavani lisävalmiuksia, työmenetelmiä ja tapoja ymmärtää. Tämän koulutuksen jälkeen katsoo uudella tavalla nimenomaan työyhteisöjä. Se on kuitenkin hyvin erilaista verrattuna potilastyön työnohjaukseen.”

Ihan juuri se, mikä sai hakemaan tähän koulutukseen, toteutui

”Koulutuksen antina tuli myös ratkaisukeskeinen työnohjauksen prosessimalli, joka auttoi hyvällä tavalla jäsentämään työtä paremmin. On hyvä, että menetelmiä harjoiteltiin koulutuksen aikana – silloin vasta tiedosta tulee taitoa. 

Kritiikkinä voisin mainita, että työnohjauksen työnohjausosuus olisi voinut olla pidempi.  Tähän koulutukseen tulee ihmisiä hyvin eri taustoilla, ja uskon että pidemmästä osuudesta olisi hyötyä. Luonnollisesti koulutus tulisi toisaalta sitten kalliimmaksi. 

Esimerkkinä siitä, miten koulutuksen anti näkyy käytännössä voisi nostaa erään sote-puolen poliklinikan. Olen siellä työyhteisön työnohjaajana, mutta mukana on myös potilastyön ohjausta. Tämän koulutuksen aikana ja jälkeen sain palautetta, että juuri tämä työnyhteisön työnohjauksen puoli meni oikein hyvin. Ehkä se kertoo myös siitä, että siihen on tullut valmiuksia.

On filosofisestikin erilainen juttu ohjata potilastyötä

”On filosofisestikin erilainen juttu ohjata potilastyötä, jossa työnohjaajalla on psykoterapeuttina valmiiksi malleja siitä, miten pitäisi hoitaa vaikka depressiota, ahdistusta tai traumoja. Siinä on eri lailla myös sellainen tiedonvälittäjän rooli. Taas kun ohjaa työyhteisöä, on enemmänkin oivalluttaja ja keskustelun edistäjä. Se on jotenkin erilaista prosessin kätilöintiä. 

Management Institute of Finland MIF Oy valikoitui kumppaniksi koska heillä on pitkät perinteet ja hyvä koulutusohjelman runko. Pidin myös Jarmo Pekkasesta kovasti, hän on osaava, monipuolinen ja hyvällä tavalla eettinen koulutuksen johtaja. Ja MIFissä on sellainen ystävällinen ilmapiiri. 

MIFillä on myös hyvät tilat, mutta meillä oli se ongelma, että korona tuli hankaloittamaan tilannetta (koulutusohjelma kesti syksystä 2019 syksyyn 2021). Oli aikoja, jolloin tiloja ei päästy hyödyntämään, ja se rajoitti jonkin verran kokemuksellisten harjoitteiden käyttämistä ja internaatti peruuntui, mutta joustavasti saatiin seminaareja ja muita osioita Teamsin kautta rakennettua.  

Niille, jotka miettivät osallistumista Johdon ja esihenkilöiden työnohjaajan koulutusohjelmaan lyhyet terveiseni on, että suosittelen!”

 Sauli Valkeajärvi, psykologi, psykoterapeutti, työnohjaaja

Johtamistaidon opisto JTO:n Johdon ja esihenkilöiden työnohjaajan koulutusohjelman avulla voi syventää kouluttajan tai konsultin taitoja ja kehittää omaa johtajuuttaan syventämällä esihenkilötaitoja, myös työterveyden ja henkilöstöhallinnon aloilla. Koulutusohjelma on laajuudeltaan 80 opintopistettä ja kestää noin kaksi vuotta.  

Jos olet kiinnostunut Johdon ja esihenkilöiden työnohjaajan koulutusohjelmasta, niin voit tutustua siihen ja moniin muihin ajankohtaisiin koulutuksiimme täällä 

 

Muita liittyviä sisältöjämme

Blogi

Webinaarit

Ajankohtaista

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa

Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla uutiskirjeemme kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista webinaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 2–4 kertaa kuussa.