search login
Koulutukset ja valmennukset
Arvioi oma ja organisaatiosi osaaminen, kehity paremmaksi! Relevanteilla analyyseilla, arvioinneilla ja mittareilla pääset pureutumaan tärkeimpiin kehityskohtiin.

Osaamisen johtaminen

Miksi osaamisen johtaminen ja koulutus ovat ajankohtaisia taas

Osaamisen johtaminen on teema, jonka ajankohtaisuus menee aalloissa. Osaamisen johtaminen oli 2000 –luvun alkupuolella erittäin kuuma teema. Organisaatiot rakensivat osaamisprofiileja ja pyrkivät tarkasti todentamaan kaiken organisaatiossa olevan osaamisen. Osaamisen johtamisen koulutukset keskittyivät järjestelmien ja niiden käyttämisen ympärille. Toki osaamisen johtamisen koulutus voi olla mitä tahansa henkilöstön tietojen ja taitojen kehittämistä. Vaikka maailma ja tarpeet ovat muuttuneet paljon reilussa 15 vuodessa, osaamisen johtaminen ja koulutus ovat edelleen erittäin ajankohtaisia. Itseasiassa osaamisen johtamisen koulutus on ajankohtaisempaa kuin koskaan ennen. Henkilöstö on yhä useammassa organisaatiossa ylivoimaisesti tärkein kilpailuetutekijä. Asiantuntijaorganisaatioissa henkilöstö on myös käytännössä ainoa tase-erä. Henkilöstöjohdon pitää osata vastata kysymykseen, millä tavalla osaamista johdetaan ja koulutetaan meidän organisaatiossamme. Vastaukseksi ei tällä hetkellä enää käy, että osaamista johdetaan osaamisprofiileja kuvaamalla tai osaamisprosessin kuvaamisen kautta.

Osaamisen johtaminen ja koulutus tänä päivänä

Lähestymistapojen osaamisen johtamiseen täytyy nykypäivänä olla erittäin joustavia ja yksinkertaisia. Organisaatioiden osaamisvaateet muuttuvat jatkuvasti ja siksi osaamisen johtamisen ja koulutusten täytyy pystyä vastaamaan paitsi joustavuusvaatimukseen, mutta myös kiireellisyysvaatimukseen. Johdon asettamat odotukset ovat myös muuttuneet osaamisen johtamisen ja koulutuksen osalta. Osaamista täytyy johtaa strategian asettamien vaatimusten ja tavoitteiden kautta. Toki työelämässä on paljon geneerisiä osaamisia, jotka eivät muutu kovin nopeasti. World Economic Forum tutkii ja listaa kansainvälisesti muutaman vuoden välein tärkeimmät tulevaisuuden työelämässä tarvittavat taidot. Nekin muuttuvat vähitellen, mutta monet taidoista kuten taitava neuvottelu, viestiminen, tunneäly, stressinsieto ovat pysyvämpiä. Suurempi haaste osaamisen johtamiselle on kuitenkin strategisen joustavuuden löytäminen. Yleisesti tämä tarve on toteutettu konsultoinnin ostamisen kautta. Siinä osaaminen ei kuitenkaan jää organisaatioon. Konsultoinnin tulokset ovat usein kyllä erinomaisesti toteutettu ja dokumentointi projekti, mutta työntekijöiden strategiset taidot eivät yleensä nouse. Vain konsultti oppii. Osaamisen johtamista nykyään onkin tunnistaa selkeät strategiset osaamispuutteet ja katsoa niiden osalta koulutus- ja kehityssuunnitelma puutteiden korjaamiseksi.

Osaamisen johtamisen mittaaminen

Osaamisen johtamisen ja koulutuksen mittaamisessa avainsanan on keveys. Raskaat, tieteellisesti ja prosessuaalisesti validoidut selvitykset eivät enää palvele ketteriä organisaatioita. Työn tekeminen on mennyt yhä kokeilevampaan suuntaan, jossa tietoisesti pyritään epäonnistumaan nopeasti ja oppimaan nopeasti. Samalla tavalla myös mittaamisen pitää pystyä selvittämään tarpeet nopeasti sekä antamaan oikeaa dataa mahdollisimman pienellä panostuksella. Halpoja osaamisen johtamisen työkaluja löytyykin todella hyvin. Käyttäminen vaatii kuitenkin osaamisen johtajilta perinteistä älyn käyttöä.

Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja mielenkiintoisia blogikirjoituksia. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje