Koulutukset ja valmennukset
Arvioi oma ja organisaatiosi osaaminen, kehity paremmaksi! Relevanteilla analyyseilla, arvioinneilla ja mittareilla pääset pureutumaan tärkeimpiin kehityskohtiin.

Osaamisen johtaminen

Miksi osaamisen johtaminen ja koulutus ovat jälleen ajankohtaisia

Osaamisen johtaminen on teema, jonka ajankohtaisuus menee aalloissa. 2000 –luvun alkupuolella osaamisen johtaminen oli erittäin kuuma teema. Organisaatiot rakensivat osaamisprofiileja ja pyrkivät tarkasti todentamaan kaiken organisaatiossa olevan osaamisen. Osaamisen johtamisen koulutukset keskittyivät järjestelmien ja niiden käyttämisen ympärille

Vaikka maailma ja tarpeet ovat muuttuneet paljon reilussa 15 vuodessa, ovat osaamisen johtaminen ja koulutus edelleen erittäin ajankohtaisia. Itseasiassa osaamisen johtamisen koulutus on ajankohtaisempaa kuin koskaan ennen. Henkilöstö on ylivoimaisesti tärkein kilpailuetutekijä. Asiantuntijaorganisaatioissa henkilöstö on myös käytännössä ainoa tase-erä. Henkilöstöjohdon pitää osata vastata kysymyksee siitä millä tavalla osaamista johdetaan ja koulutetaan meidän organisaatiossamme. Vastaukseksi ei enää käy, että osaamista johdetaan osaamisprofiileja kuvaamalla tai osaamisprosessin kuvaamisen kautta, vaan tarvitaan jotain konkreettisempaa.

Osaamisen johtaminen ja koulutus tänä päivänä

Osaamisen johtamisen lähestymistapojen täytyy nykypäivänä olla erittäin joustavia ja yksinkertaisia. Organisaatioiden osaamisvaateet muuttuvat jatkuvasti ja siksi osaamisen johtamisen ja koulutusten täytyy olla paitsi joustavia myös vastata nykypäivän kiireeseen.

Myös johdon asettamat odotukset ovat muuttuneet osaamisen johtamisen ja koulutuksen osalta. Osaamista täytyy johtaa strategian asettamien vaatimusten ja tavoitteiden kautta. World Economic Forum tutkii ja listaa kansainvälisesti muutaman vuoden välein tärkeimmät tulevaisuuden työelämässä tarvittavat taidot. Nekin muuttuvat vähitellen, mutta monet taidoista kuten taitava neuvottelu, viestiminen, tunneäly, stressinsieto ovat pysyvämpiä. Suurempi haaste osaamisen johtamiselle on kuitenkin strategisen joustavuuden löytäminen. Yleisesti tämä tarve on toteutettu konsultoinnin ostamisen kautta, jolloin osaaminen ei kuitenkaan jää organisaatioon. Myöskään työntekijöiden strategiset taidot eivät yleensä nouse ja ainoastaan konsultti oppii. Osaamisen johtamisessa tarvitaankin siksi enemmän strategista osaamista ja nykyään onkin tunnistaa selkeät strategiset osaamispuutteet ja katsoa niiden osalta koulutus- ja kehityssuunnitelma puutteiden korjaamiseksi.

Osaamisen johtamisen mittaaminen

Osaamisen johtamisen ja koulutuksen mittaamisessa avainsanan on keveys. Raskaat, tieteellisesti ja prosessuaalisesti validoidut selvitykset eivät enää palvele ketteriä organisaatioita.

Työn tekeminen on mennyt yhä kokeilevampaan suuntaan, jossa tietoisesti pyritään epäonnistumaan nopeasti ja oppimaan nopeasti. Samalla tavalla myös mittaamisen pitää pystyä selvittämään tarpeet nopeasti sekä antamaan oikeaa dataa mahdollisimman pienellä panostuksella. Halpoja osaamisen johtamisen työkaluja löytyykin todella hyvin.

Tutustu myös esimieskoulutukseemme!

Pysy ajantasalla
Tilaa maksuton uutiskirje

Tilaamalla Management Institute of Finland MIF Oy:n uutiskirjeen kuulet mm. ajankohtaisista koulutuksista ensimmäisten joukossa, saat tietoa maksuttomista seminaareista ja oppaista sekä mielenkiintoisista blogikirjoituksista. Uutiskirjeemme ilmestyy sähköpostiisi 1–2 kertaa kuussa – sen tilaus on maksutonta, ja voit perua sen koska tahansa kirjeen lopussa olevasta linkistä.

Tilaa uutiskirje